Welkom bij Stok Advocatuur

Blog

Ga terug

Mediation is niet duur.

24 november 2023

Stok Advocatuur

Medition is niet duur.

Vaak hoor ik bij vrienden verhalen over dure mediations.  Soms is dat zo, maar het hoeft echt niet.

Conflicten zijn uitermate schadelijk en vervelend. Daar wil iedereen zo snel mogelijk van af. Bij mediation wordt emotionele schade  zo veel mogelijk beperkt. Dit is vooral in situaties waarbij er  kinderen zijn van groot belang. Mediation biedt partijen ook de mogelijkheid creatief te zijn bij het vinden van oplossingen. Een rechter kan immers alleen kiezen tussen het wit van de ene partij of het zwart van de andere partij. Samen kunt u alle kleuren van de regenboog kiezen. De gezamenlijk gevonden oplossing is dan vaak beter “houdbaar” dan een door de rechter opgelegde uitspraak. Kosten mogen dus nooit een belemmering zijn om te kiezen voor mediation.

Daarom is er een subsidieregeling ('toevoeging' of 'pro deo') als u beneden een bepaalde inkomensgrens valt. Wel wordt er ook gekeken naar uw vermogen: als u belasting betaalt in box 3 dan komt u niet voor toevoeging in aanmerking. Soms kan zijn dat de ene partij wel in aanmerking komt voor een toevoeging en de andere partij niet. Voor de mediation heeft dat geen gevolgen. Het is goed om eens naar de mogelijkheden te informeren.

Ons kantoor kan een 'toevoeging' voor u aanvragen bij de Raad voor Rechtbijstand. De Raad kent alleen een toevoeging toe aan mediators die bij de Raad staan ingeschreven. Als het om echtscheidingsbemiddeling gaat moeten ze ook zijn gespecialiseerd in familierecht. Een toevoeging kan ertoe leiden dat elke partij niet meer dan € 59,00 of € 117,00 per persoon als eigen bijdrage voor de hele mediation betaalt. Bij echtscheidingsbemiddeling komt dan nog € 43,00 griffierecht per persoon bij om de afspraken in een beschikking te laten vastleggen.

In het goedkoopste geval kost de echtscheidingsbemiddeling dan twee maal € 59,00 plus twee maal €  43,00 is  € 204,00.

Reactie plaatsen

Reactie plaatsen

Mediation is niet duur.

social

  

Stok Advocatuur logo
Stok Advocatuur